voetbal-spelletjes.nl

De beste voetbalclub van Nederland : AFC Ajax

AFC Ajax, kortweg Ajax, is een professioneel Nederlands voetbalteam uit de hoofdstad Amsterdam. De afkorting staat voor Amsterdamsche Football Club Ajax. Het team werd opgericht op 18 maart 1900 en is sinds de oprichting van de Nederlandse eredivisie, in de jaren vijftig, niet meer verdwenen uit de hoogste voetbalklasse. De thuiswedstrijden van het team worden gespeeld in de Amsterdamse ArenA. logo1Het stadion kreeg in 1996 een plaats op de Amsterdamse Boulevard en biedt plaats aan meer dan 53.000 toeschouwers. Hiermee telt de ArenA als grootste voetbalstadion van Nederland. Peter Bosz, een voormalige Nederlandse profvoetballer, fungeert sinds 1 juli 2016 als hoofdtrainer van de Amsterdamse club.

Ajax bouwde door de jaren heen een indrukwekkende erelijst op. De club werd 33 keer landskampioen en won achttien keer de Nederlandse beker, beter gekend als de KNVB beker. Het team won ook verschillende Europese titels zoals de Champions League, de Europacup en de UEFA Cup. Hiermee werd het team één van de vier clubs die de drie grootste UEFA-competities won. Ajax is daarnaast één van de weinige teams die in hetzelfde jaar de titel van landskampioen verzilverde en eveneens de nationale beker en de Champions League cup kon bemachtigen.

Eendracht maakt macht bij de Eindhovense voetbalclub PSV

PSV of de Philips Sport Vereniging kwam tot stand op 31 augustus 1913. Het initiële doel was de oprichting van een sportclub voor en door medewerkers van het bedrijf Philips. Enkele medewerkers hadden zich voordien verenigd tot voetbalelftal en sloten zich aan bij de club. Tot ver in de jaren twintig konden enkel leden van het bedrijf een plaats verwerven in het team. PSV klom snel op in de Nederlandse competitie en sinds 1926 is het team onafgebroken te vinden in de hoogste voetbalklasse van het land. In het jaar 1955 werd PSV de eerste Nederlandse club die deelnam aan de Coupe Européenne, nu gekend als de Champions League. Het team speelt alle thuiswedstrijden in het Philips stadion, waar plaats is voor 35.000 toeschouwers. De voormalige Nederlandse profspeler Phillip Cocu, tevens oud-speler van PSV, werd in 2013 hoofdtrainer van de Eindhovense club.football2
PSV won een eerste belangrijke prijs in 1929 wanneer de club kampioen werd van Nederland. Het team verwierf deze titel nadien nog 22 keer. Daarnaast mocht PSV negen keer de Nederlandse beker op zijn naam schrijven. De club werd zowel kampioen in de EUFA Cup als in de Champions League, respectievelijk in het jaar 1978 en 1988.

Feyenoord: de club van het volk

De Rotterdamse voetbalclub Feyenoord werd opgericht op 19 juli 1908. Feyenoord maakt samen met Ajax en PSV deel uit van de drie traditionele topteams uit Nederland. Het team kwam tot stand in een bar in de Nederlandse grootstad en wordt tot op de dag van vandaag een club van het volk genoemd. De spelers zijn bij de thuiswedstrijden te vinden in het stadion Feyenoord, beter gekend als De Kuip. Het stadion kan iets meer dan 51.000 toeschouwers huisvesten. Sinds 2015 is Giovanni van Bronckhorst trainer van het Feyenoordse elftal. Hij speelde in het verleden zelf bij de club.

Feyenoord won 14 keer de landstitel en mocht tot nu toe al 12 maal de KNVB beker in ontvangst nemen. Daarnaast had de club ook internationale successen. In 1970 kwam Feyenoord als winnaar uit de finale van de Europacup I, de voorloper van de Champions League. Enkele jaren later, in 1974, werd de club kampioen in de UEFA Cup. Dit succes herhaalden de spelers in 2002. Op dit moment staat Feyenoord bekend als de Nederlandse club die als eerste en voorlopig ook als laatste een belangrijk Europees kampioenschap won.

  • Categories

    • No categories
  • Archives